Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztronómia – Étel- és italismeret

2010.07.01
Kép 

Érdekes, olvasmányos, irodalmi értékű könyv, melynek már felépítése is tanulságos; ahogyan az őskori, ókori táplálkozási szokásoktól kiindulva ismerteti a mai nemzeti konyhákat. A jellegzetes magyar konyha ételeinek bemutatásakor a könyv nem recepteket ad, csupán alapanyagait sorolja fel. Így ismerkedhetünk meg a legkiválóbb levesekkel, hideg-meleg előételekkel, azután következnek a húsételek, tészták s még arra is jut hely a könyvben, hogy az olyan gasztronómiai ünnepi hagyományokkal foglalkozzon, mint a falusi lakodalom, a disznóölés, vagy az ökörsütés. A zsíros étkek mellett a vegetáriánus fogásokat is ismertetik a szerzők. Tovább bővíti az olvasó művelődéstörténeti ismereteit a "vallások és az étkezés" fejezet, amelyben a keresztény mellett a zsidó és az iszlám vallás étkezési előírásai kerültek leírásra. Hasonlóan tanulságos és színvonalas az italismereti rész, amely beavat a borkészítés tudományába, megismertet a borok fő típusaival, és részletezi legismertebb boraink jellemzőit. Hasonlóan részletes a párlatok, pálinkák, likőrök és az alkoholmentes italok készítésének ismertetése is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.